Společnost pro uchování odbojových tradic, z.s. Valašské Meziříčí
8.9.24 / Aktuálně / Historie

Pietní vzpomínka na T.G.Masaryka

Dne 14. září uplyne 87 let od smrti Tomáše Garrigua Masaryka, prvního prezidenta Československa. Masaryk zemřel roku 1937 v Lánech po dlouhé nemoci, která omezila jeho aktivitu už od jeho odchodu z prezidentské funkce. Smrt "tatíčka Masaryka" tehdy otřásla celým národem, který ho vnímal jako symbol demokracie a národní identity.

Masarykův pohřeb se stal velkolepou událostí, na kterou dorazily statisíce lidí z celého Československa i zahraničí. Jeho tělo bylo vystaveno v Pantheonu Národního muzea v Praze, kde se s ním přišly rozloučit davy truchlících občanů. Smuteční průvod prošel Prahou za účasti státníků, vojáků i běžných lidí, kteří chtěli vzdát hold muži, se zasadil o vybudování moderního státu, který stál na hodnotách svobody a lidských práv.

V letošním roce si může každý z nás připomenout tuto smutnou událost a odkaz našeho prvního prezidenta individuálně. Přijďte do Botaniky ve Valašském Meziříčí k pomníku TGM se svíčkou, kyticí, nebo jen vaší tichou účastí vzpomeňte na člověka, kterému vděčíme za mnohé.

 

- - - - - -

 

Naši partneři