Společnost pro uchování odbojových tradic, z.s. Valašské Meziříčí

Hrdinství letců připomněla jedinečná výstava v zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí

Hrdinství československých letců ve službách RAF připomíná od počátku března výstava ve valašskomeziříčském zámku Žerotínů. 75. výročí od ukončení 2. Světové války přimělo ke spolupráci Spolek KVH 276th Sgdn.RAF,Oblastní organizaci ČSBS Valašské Meziříčí,Svaz důstojníků a praporčíků AČR a v doprovodné výstavě Občanský spolek Lidice se Základní školou Žerotínova Valašské Meziříčí Výstava je výstižně nazvaná Českoslovenští letci v RAF 1940-1945 je doprovázena výstavou "Co mají .společného Valašské Meziříčí a Lidice" ,se podílela výtvarnými pracemi také ZŠ Žerotínova, Valašské Meziříčí.

Vernisáž výstavy, se uskutečnila 4. března a odhalila známé i neznámé osudy československých letců v britské armádě, na jejichž hrdinství měla kvůli propagandě komunistické totality historie zapomenout.V úvodu připomenul osudy vojáků Ivan Lamprecht, a také voják z Kroměříže, za účasti místopředsedkyně města Valašského Meziříčí Mgr.Odstrčilové,předsedy Oblastní org.ČSBS Valašské Meziříčí Ing.Kredby.K doprovodné výstavě "Co mají společného Valašské Meziříčí a Lidice" promluvil p.Kaliba z Občanského spolku Lidice ,a připomněl osudy dvou pilotů, kteří pocházeli z Lidic a velmi těžce nesli osud jejich rodné obce. Dokonce neprávem čelili výtkám, že svým odvážným postojem vyhlazení Lidic zavinili,Spolupráce s ZŠ Žerotínova nevznikla náhodou. Právě v této škole byla zasazena Lidická hrušeň ,a společně s žáky a prací učitelky výtvarné výchovy Jany Šošolíkové ,byla tato nová výstava doplněna, uvedl ředitel ZŠ Žerotínova Milan Knápek.

Výstava Českoslovenští letci v RAF 1940-1945,kterou zorganizoval p.Procházka ze spolku KVH 276th Sgdn.RAF potrvá spolu s doprovodnými výstavami v zámku Žerotínů do 29. března .Podle organizátorů je velmi vhodným doplněním dějin druhé světové války i pro místní školy. "Návštěvu bych doporučil všem, kteří si chtějí osvěžit hrdinství našich letců, které mělo být zapomenuto. My bychom na jejich památku nikdy zapomenout neměli," uvedl organizátor výstavy Alois Martínek z OO ČSBS Valašské Meziříčí.

Naši partneři